tiistai 8. toukokuuta 2018

Lähestyykö nykyisen roolisi parasta ennen -päiväys?


Toimintaympäristön, omistuksen tai strategian muutostilanteessa yritys voi tarvita johdon avainrooleissa uudenlaista osaamista. Näiden yritysten muutostilanteiden sykli vain nopeutuu ja lyhenee tulevaisuudessa. Sitä roolia, mihin sinut on alun perin palkattu, ja missä olet menestynyt loistavasti, ei enää olekaan. Yrityksen pitää varmistaa kurssin nopea muutos ja toisenlainen profiili soveltuisi paikallesi paremmin. Johtajana oma proaktiivinen toiminta näissä tilanteissa on sekä sinun itsesi että yrityksen edun mukaista.

Keskuskauppakamari on tutkinut pörssiyhtiöiden johtoryhmien jäsenten vaihtuvuutta. Huipulla tulee -tutkimuksen mukaan johtoryhmän jäsenten keskimääräinen palvelusaika vuonna 2017 oli 3,7 vuotta. Toimitusjohtajan tehtävä kestää kauemmin, 5,1 vuotta. Tutkimustulosten kiteytyksessä todetaan, että vähemmän puhutaan siitä, kuinka tuulisia paikkoja pörssiyhtiöiden johtopaikat ovat. Johtajuuden realiteetit näkyvät siinä, kuinka lyhyitä toimitusjohtajuudet ja johtoryhmäjäsenyydet pörssiyhtiöissä keskimäärin ovat. Lisäksi toimitusjohtajista merkittävä osa, vuonna 2016 yli 70 prosenttia, nimitettiin yhtiön ulkopuolelta. Yhtiöt tarvitsevat siis myös vaihtuvuutta ja uusia ideoita viemään yhtiötä eteenpäin ja vastaamaan kilpailijoiden haasteisiin monimutkaistuvassa toimintaympäristössä.

Tuntuuko takki muutosten keskellä tyhjältä? Arveletko nykyisen roolisi parasta ennen -päiväyksen jo siintävän tulevaisuudessa? Kyseessä voi olla hyödyllinen tilanne myös omalta kannaltasi, jos käytät mahdollisuuden kehittää omaa johtajuuttasi, sekä suunnitella merkityksellisen työuran rakentamista tästä eteenpäin.

Työelämän murroksessa yritykset hakevat uusiutumista, ja myös johtamisen ja johtajien tulee uudistua. Mitä johtaminen on tulevaisuudessa? Haluatko sinä olla tulevaisuuden menestyvä johtaja? Osaaminen ja menneestä kertynyt kokemus eivät ehkä enää olekaan avainasemassa, vaan kykysi uudistaa omaa ajatteluasi ja kehittää oppimiskykyäsi. Osaamisen päivittäminen, jatkuva oppiminen ja oman ajattelun haastaminen ovatkin edellytyksiä niin muutoksissa mukana pysymiselle kuin uudistumisen johtamiselle.

Tulevaisuuden johtaja toimii proaktiivisesti johtaen itseään eri toimintaympäristöissä. Tämä edellyttää itsensä syvällistä tuntemista ja omien arvojen tarkastelua. Mikä sinua on johtajana liikuttanut? Tunnenko itseni, tiedänkö mitä haluan, hallitsenko omaa elämääni ja tiedänkö mitä siltä odotan? Johtajat, jotka pysähtyneet näiden äärelle, ovat tulevaisuuden menestyjiä.

Johtaminen on kokonaisvaltaista, ja olet siinä läsnä ihmisenä ja autenttisesti. Omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen ja oman mission löytäminen luovat omalle uralle merkitystä – niin sinulle johtajana kuin ympärillesi.

Olisiko nyt hyvä hetki pysähtyä näiden kysymysten äärelle?


Päivi Erkkilä
Business coach, valmentaja, liiketoimintajohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti